top of page

Articles

neu_edited.jpg

Sovint alguns fets que podem observar diàriament passen per alt als nostres alumnes... fins i tot a vegades a nosaltres mateixos.
L’explicació d’alguns d’aquests fenòmens la podem utilitzar per introduir o treballar determinats temes i, sobretot, per potenciar la curiositat científica (potser així ens atabalaran amb preguntes i més preguntes).

137-2817_Telescopio-de-Juguete-00_edited

Proposem aquí una activitat pensada per al primer bloc de continguts de Física de primer de batxillerat i que té per finalitat la construcció d'un telescopi.
Aquesta proposta combina el treball de recerca, amb l'ajut d’una simulació (miniaplicació) disponible a la xarxa, amb la posterior realització experimental de l'instrument òptic.

260_im_04_edited.jpg

El moviment de satèl·lits en òrbita és una de les aplicacions que s'estudia a partir de la llei de la gravitació universal i que més atrau l'atenció de l'alumnat, segurament a causa de l'actualitat de la temàtica i del seu caràcter innovador, tot i que el primer satèl·lit artificial (Sputnik 1) es va llançar a l'espai el 4 d'octubre de 1957, ja fa més de 50 anys!

443_im_05_edited.jpg
Bicidoppler

A les classes de física de batxillerat expliquem l'efecte Doppler ajudant-nos d'algun esquema dels fronts d'ona i posant com a exemple el soroll d'un tren o d'un cotxe quan s'acosta i posteriorment s'allunya, és el típic: iiiiiiaauuuuuuuu. Aquí presentem una experiència que no solament ens permetrà escoltar l'efecte Doppler, sinó que podrem mesurar les freqüències i comprovar que les fórmules teòriques es compleixen (amb els errors experimentals corresponents).

570_im_03_edited.jpg

En aquesta segona part de l'article continuem proposant aprofitar la curiositat que genera un viatge en l'alumnat per proposar algunes qüestions relacionades amb la física.

1e8e681f3cbaa3de80aa67c84134ee2d_edited.

Proposta de treball a l’aula d’informàtica (o a casa) per alumnes de batxillerat sobre el moviment circular uniforme que utilitza una magnífica miniaplicació de la NASA. Aquesta activitat, emmarcada en una proposta CTS (ciència, tecnologia i societat) de la física, conté tres documents: la proposta pel professor, el guió per a l’alumne i el full de solucions a les activitats proposades.

164_im_01_edited.jpg

Una nou, una simple nou desafia les lleis de Newton, les tres lleis més famoses de la física, conegudes fins i tot més enllà del professorat i alumnat d'aquesta matèria.

298_im_01_edited.jpg

Amb aquesta experiència oferim la possibilitat d’utilitzar l’oïda com a sensor per localitzar els punts d’interferència d’una ona sonora i, fins i tot, dibuixar les línies nodals.

que-es-un-smartphone_edited.jpg
Smartphones...smartphysica

El món de la telefonia mòbil s'ha revolucionat, una vegada més, amb l'aparició dels telèfons intel•ligents, anomenats sovint smartphones, que corresponen a l’enèsima generació de telèfons. Té, per al professorat i l’alumnat de física, una gran innovació que cal aprofitar: la incorporació de diferents tipus de sensors que podem aprofitar per realitzar experiències i extreure'n dades numèriques.

bloc_edited.jpg

Recursos de Física (no publicat)

Article enviat a la revista abans del seu tancament.
Els blocs, una eina digital assequible i còmode d’utilitzar, ens permeten posar a l’abast de tothom a través de la xarxa experiments, vídeos, comentaris, articles... científics que faciliten a l’alumnat el seu aprenentatge i apropen la ciència a la ciutadania.

78_im_3_edited.jpg

D'això sí que en podem dir "un tastet de ciència", encara que finalment no ens les mengem, les galetes!

escoba-con-palo-kids_edited.jpg
L'escombra equilibrista

Aquesta és una experiència molt senzilla que es fa amb material casolà, però que és útil tant per al professorat, quan expliqui el concepte de força de fricció (estàtica i cinètica), com per al públic en general, perquè serveix per amenitzar una vetllada, un sopar...gràcies al seu resultat sorprenent.

422_im_01_edited.jpg

A finals de gener de 2012, els mitjans de comunicació es van fer ressò de la proximitat de l’asteroide Eros, sense perill, però, de col•lisió amb la Terra. Aquesta notícia, i les dades que ens aporta, ens pot servir d’excusa per resoldre algunes qüestions, fer alguns càlculs i obrir el debat en la unitat didàctica de gravitació.

533_im_05_edited.jpg

Proposem aprofitar la curiositat que genera un viatge en l'alumnat per proposar algunes qüestions relacionades amb la física. En el proper número continuarà...

fislab_edited.jpg

Les noves tecnologies ofereixen moltes possibilitats per millorar l’ensenyament i l’aprenentatge de la física. Els applets, simulacions interactives dintre d’una pàgina web (www.fislab.net), en són una petita mostra i poden ser una gran ajuda pel professorat i, lògicament, per l’alumnat.

bottom of page